Zeeuws meisje merkt dat het voortgezet onderwijs in Zeeuws Vlaanderen leeft, maar leeft het genoeg…

Gepubliceerd op 20 oktober 2017 om 10:05

Gisteren was een belangrijk moment in de strijd voor het behoud van voortgezet onderwijs in Zeeuws Vlaanderen. De gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis bundelden hun krachten in de vorm van de wethouders C. Liefting, F. van Driessche en J. Werkman en reisden af richting Den Haag.

Gelukkig voor hen werkte de tunnel een keer mee en was deze niet gesloten, want je wil tenslotte niet te laat komen op een afspraak met twee directeuren generaal van het ministerie van onderwijs!

 

Er is sinds de aankondiging van dreigende sluiting van het onderwijs al veel gebeurd.

De petitie voor het behoud van onderwijs in Zeeuws Vlaanderen loopt nog tot 23 oktober a.s.

Al blijft de teller daar steken op een voorzichtige 6.900 ondertekeningen, toch is de actie meer dan geslaagd!

 

Want met alle inspanning die vele vrijwilligers gedaan hebben, komen we minstens uit op 20.000 handtekeningen! Misschien niet de benodigde 40.000 ( niet te doen in een dunbevolkt gebied als het onze) maar zeker een duidelijk teken aan de wand!

 

Peter Verploeg startte actief met de actiecommissie voor het behoud van onderwijs in Zeeuws Vlaanderen en de info avond trok meer dan 300 geïnteresseerden die het met ons eens zijn. Onderwijs kan en mag niet vertrekken uit Zeeuws Vlaanderen.

 

Toen kwam de Task Force om de hoek kijken. Vele uren hebben ze gebrainstormd over hoe het nu opgelost kan worden. Door middel van een rondgestuurde enquête aan ouders binnen de doelgroep is er een duidelijk signalement afgegeven naar de Task Force.

Bijna iedereen is voorstander van behoud van onderwijs in de regio en de meesten zijn tegen verre busreizen in een nog steeds ondermaats openbaar vervoersstelsel.

 

Deze week kon je nog lezen dat Joëlle Meeuse vanuit Sint Jansteen enkele reis al bijna een uur onderweg is. En ondanks het feit dat hij bij de eerste halte van lijn 20 instapt, moet hij vaak al staan omdat er simpelweg te weinig plek is voor alle leerlingen! Het nadelige gevolg hiervan is dan ook dat buschauffeurs domweg doorrijden en leerlingen bij haltes laten staan.

 

Leerlingen die, net als Joëlle, een fiks bedrag betalen voor een busabonnement. Een betaald plaatsbewijs van vele honderden euro’s om op tijd op de plaats van bestemming te kunnen zijn. Hier wringt voor vele ouders de schoen enorm.

 

En dan creëer je onbewust het probleem waar het allemaal om draait… weglek naar België.

Momenteel zitten er al ongeveer 1200 leerplichtige leerlingen over de grens in België op school. Dit aantal is verspreid over kleuterschool, basisschool en voortgezet onderwijs.

 

Met de weglek naar België lopen de Zeeuws Vlaamse scholen niet alleen veel leerlingen mis, maar ook de bijbehorende subsidie.

Gelukkig is er inmiddels een serieuze poging gaande om een stokje te steken voor het einde van onderwijs in Zeeuws Vlaanderen.

 

Want ik blijf erbij… verdwijnt het onderwijs, dan neemt dat het laatste beetje leefbaarheid in rap tempo met zich mee en dat moeten we met zijn allen domweg niet willen!

 

Ik blijf hopen op een goede uitkomst van alle betrokken partijen en hoop nog steeds dat Rutte mijn brief op zijn minst heeft gelezen. Ik ga er maar van uit dat hij het te druk heeft met de juiste poppetjes op de juiste plek zetten en dat ie dat Zeeuwse poppetje dan gewoon even vergeet.

Maar ik vergeet hem niet….

 

Geschreven door Brigitte.

Reactie plaatsen

Reacties

guus langeraert
7 jaar geleden

Afgaande op het aantal ouders met kinderen in de onderwijs-leeftijd leeft het m.i. - helaas - NIET genoeg. Ik las dat slechts 19% de vragenlijst van de TaskForce heeft ingevuld , klopt dat ? Helaas klopt het volgens de PZC-site , daar staat : " Aan de enquête is door in totaal 1994 ouders deelgenomen, zij vertegenwoordigen ruim 3600 leerlingen. Zeeuws-Vlaanderen telt in totaal 10.548 ouders met kinderen onder de achttien jaar. De respons was daarmee zo'n 19 procent. In Terneuzen lag dit op 15 procent, in de gemeenten Hulst en Sluis 24 procent."